
برگزار شده توسط : دانشگاه شیراز
تاریخ برگزاری : 17 اسفند ماه 1400
بررسی عملکرد سدهای اصلاحی در کنترل رسوب و استحصال آب از سیلاب در حوزه آبخیز پیشکوه-یزد
مهتاب علیمرادی , محمدرضا اختصاصی , فرشید جهانبخشی , آرش ملکیان
ارزیابی هر طرح و یا پروژه ، اعم از مدیریتی یا سازهای قبل از اجرا ، در حین اجرا و پس از آن بیانگر میزان دستیابی و تحقق اهداف اولیه می باشد با این دیدگاه در تحقیق حاضر پروژههای آبخیزداری حوزه آبخیز پیشکوه در محدوده شهرستان تفت از استان یزد مورد ارزیابی قرار گرفت . هدف اصلی و اولیه سد های اصلاحی احداث شده استحصال و تزریق سیلاب به سفره و در گام بعدی کنترل رسوب و تعدیل شیب بستر می باشد. بدین منظور ابتدا با تخلیص نتایج ارائه شده در اسناد مطالعاتی یا پرونده اصلی سازه های احداث شده از اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد، هدف یا اهداف از ساخت هر سازه مورد بررسی و دستهبندی قرار گرفت. پس از آن به منظور تعیین حجم رسوبات در سدهای اصلاحی از حل تحلیلی معادلات حاکم بر منشور رسوب به وجود آمده در پشت سد استفاده شد . نتایج نشان داد، حجم کل رسوبات پشت سازههای سنگی ملاتی و خشکه چین معادل 222.341 هزار مترمکعب بود که با در نظر گرفتن 20 درصد ضریب ذخیره مؤثر آب برای رسوبات، حجم آب قابل ذخیره در پشت این سازهها معادل 44.468 هزار مترمکعب برآورد گردید. چنانچه باتوجه به پرسشگری ها و بررسی های انجام شده در مورد تعداد بارشهای مؤثر در حوزه ، تکرار آبگیری سازههای موجود 3 بار در سال در نظر گرفته شود، کل آب تولیدی توسط سازهها برابر 133.404 هزار مترمکعب در سال )معادل 4 لیتر بر ثانیه ( خواهد شد. به استناد مطالعات صورت گرفته در بخش کشاورزی، در منطقه موردمطالعه برای توسعه هر هکتار زمین کشاورزی حدود 10 هزار مترمکعب آب در سال موردنیاز است؛ بنابراین مقدار آب تولیدی توسط سازههای سنگی ملاتی و خشکه چین در حوزه معادل 133 هزار متر مربع زمین کشاورزی (قابل توسعه) می باشد.
ارزیابی، سد اصلاحی، رسوب، استحصال آب
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1400 , بررسی عملکرد سدهای اصلاحی در کنترل رسوب و استحصال آب از سیلاب در حوزه آبخیز پیشکوه-یزد , شانزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران