برگزار شده توسط : دانشگاه شیراز
شانزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
تاریخ برگزاری : 17 اسفند ماه 1400
ارزیابی حساسیت در برابر سیلاب با استفاده از پارامترهای ریخت سنجی و GIS در حوضه درونگر
عرفان محمودی , محمود آذری , محمدتقی دستورانی
پیش بینی وقوع سیلاب و تحلیل الگوی مکانی سیلاب ناشی از بارندگی هنوز یک چالش جدی در مدیریت و کنترل سیلاب است. تجزیه و تحلیل پارامترهای ریختسنجی دیدگاه مفیدی در مورد پاسخ هیدرولوژیکی حوضه به وقایع بارندگی با شدت زیاد فراهم میکند. این اطلاعات برای درک پتانسیل جاری شدن سیل در حوضهها و جلوگیری از تخریبهای ناشی از آن بسیار ارزشمند است. در این پژوهش از دوازده پارامتر ریختسنجی موثر بر حجم رواناب، سرعت جریان و عمق سیلاب برای شبیه سازی حساسیت نسبی سیل در حوضه درونگر در شمال استان خراسان رضوی استفاده شد. پارامترهای ریختسنجی شامل فاکتور فرم، شاخص فشردگی، ضریب گردی، ضریب کشیدگی، تراکم زهکشی، عدد ناهمواری، بافت زهکشی، فرکانس جریان، نسبت انشعاب، نسبت پستی و بلندی، فاکتور شکل و طول جریان می باشد که از مدل ارتفاع رقومی (DEM) با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) استخراج گردید سپس پارامترها اولویت بندی بندی شده ترکیب شد و درجه سیل خیزی هر زیرحوضه بدست آمد. مقایسه اولویت بندی زیرحوزهها نشان داد که 23 درصد زیرحوضه ها دارای درجه خطر بسیار بالا، 24 درصد زیرحوزهها در کلاس سیلخیز، 29 درصد در کلاس متوسط، 22 درصد در کلاس کم خطر و تنها یک زیرحوضه (38) در کلاس بسیار کم خطر دسته بندی شده اند. نتایج تحقیق حاضر برای اجرای اقدامات کاهش خطرات سیلاب در منطقه مورد مطالعه توصیه می شود.
اولویت بندی، ریختسنجی، سیل ناگهانی، درونگر، GIS
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1400 , ارزیابی حساسیت در برابر سیلاب با استفاده از پارامترهای ریخت سنجی و GIS در حوضه درونگر , شانزدهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
تاریخ برگزاری : 17 اسفند ماه 1400
تماس با ما
شیراز،بلوار جمهوری اسلامی، دانشگاه شیراز
تلفن:36134000 (مرکز تلفن) - 36286418 (روابط عمومی)
کد پستی : ۸۴۳۳۴ - ۷۱۹۴۶
آدرس ایمیل : webadmin@shirazu.ac.ir
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه شیراز میباشد. (همایش نگار نسخه 10.1.1)