نویسندگان :
عباس مطلق نژاد ( گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شیراز ) , سهیلا شفیعی بافتی ( گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان )
چکیده
استان کرمان به دلیل موقعیت خاص زمینشناسی و جغرافیاییاش در فلات مرکزی ایران، تنوع اقلیم و آشیانهای اکولوژیک گوناگون از نظر ترکیب اجتماعات جانوری بهویژه خزندگان بسیار متنوع میباشد و دارای عناصر فونی با ریشههای مختلف بیوجغرافیایی است. نواحي مركزي استان با پيكرههاي رسوبي زون زاگرس، كوهستاني و مرتفع بوده و داراي زمستانها و پائيز سرد و بهار و تابستان نسبتاً معتدل ميباشد. مطالعه فون سوسمارهای محدوده شهرستان رابر واقع در نواحی مرکزی استان کرمان، با مساحتی بالغ بر ۱۶۶۷ کیلومترمربع، در هشت ایستگاه به روش پیمایشی و گشت زنی در تمام طول روز و ساعات اولیه شب در فاصله تابستان 1393 تا بهار 1394 و طی تابستان سال 1396 صورت پذیرفت. 14 گونه سوسمار متعلق به 13 جنس و 5 خانواده شامل: Laudakia nupta, Paralaudakia microlepis, Trapelus agilis و Phrynocephalus scutellatus از خانواده Agamidae؛ Cyrtopodion scabrum و Agamura kermanensis از خانواده Gekkonidae؛ Eremias persica, Eremias Mesalina watsonana, lalezharica و Ophisops elegans از خانواده Lacertidae؛ Ablepharus pannonicus, Ophiomorus brevipes وEumeces schneideri از خانواده Scincidae؛ و Varanus griseus از خانواده Varanidae در منطقه موردمطالعه شناسایی شدند. دو گونه Agamura kermanensis و Eremias lalezharica اندمیک ایران بوده و گونه Varanus griseus در ضمیمه I (CITES)، و بر اساس قوانین ملی در فهرست گونههای حمایت شده سازمان حفاظت محیطزیست قرار دارد. فعالیتهای اکتشافی معدن مس درالو در محدوده پراکنش گونهها از عوامل تخریب زیستگاه آنها بهویژه تهدیدات گونههای اندمیک و حمایتشده منطقه محسوب میشود.
کليدواژه ها
فون، سوسمار، کرمان، تنوع
نحوه استناد به مقاله
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
سهیلا شفیعی بافتی , 1399 , بررسی مقدماتی فون سوسماران شهرستان رابر در استان کرمان , اولین کنفرانس ملی تنوع زیستی فارس